Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Gesprekken zorgen voor verbinding

Gesprekken zorgen voor verbinding

“Verbinding is dé reden waarom we hier zijn, het geeft zin en betekenis aan ons leven.” Brené Brown, 2018

Het tijdperk en de maatschappij waarin we leven, zijn hectisch. Als individu is het lastig om in deze hectiek je weg te vinden. Je loopt jezelf zo voorbij en als je niet oppast verlies je het echte contact met familie en vrienden. Iedereen is immers zo druk om alle ballen in de lucht te houden. Blijf je nog wel verbonden met anderen? En met jezelf?


In deze onzekere tijden heb je elkaar nog meer nodig dan anders. Aandacht voor elkaar, elkaar begrijpen, een ander helpen, gehoord worden…. Kortom, er is behoefte aan echte gesprekken. Gesprekken, die je nader tot de ander brengen. Zijn we die kunst een beetje verleerd ? Gesprekskaarten kunnen je een handje helpen en dragen bij aan zingeving.

Echte gesprekken

Gesprekken zijn er op twee niveaus. Het eerste niveau is dat van de inhoud, dat waar je over praat. Die inhoud betreft bijvoorbeeld gezamenlijke interesses of ervaringen, een hobby, je werk of dagelijkse dingen. Om de beurt doe je je zegje. Hier zijn we erg goed in, we vullen de stilte op met small talk en feitjes. Maar luister je ook naar elkaar? Stel je vragen, ga je dieper op de zaken in ? Ben je eigenlijk wel echt geïnteresseerd in elkaar?


Het tweede niveau gaat over daadwerkelijk contact. Op dit niveau gaat het vaak minder goed. We begrijpen elkaar niet altijd even goed. Met menigmaal misverstanden als gevolg of zelfs ruzie. En onderzoek wijst uit wat introverten al lang wisten. Gelukkige mensen hebben vaker échte, oprechte gesprekken. Zulke mooie gesprekken geven je een positieve mindset.

Tips voor een goed gesprek

Een praatje maken kunnen de meeste mensen wel, maar echte gesprekken hebben velen niet geleerd. Noch thuis, noch op school of in hun studie. Vooral door te vragen kom je tot een goed gesprek en vind je verbinding. Een paar tips:

1. Open vragen stellen

Stel open (en verdiepende) vragen. In plaats van ‘Hoe was je vakantie?’ kun je vragen: ‘Wat vond je het meest interessant op je vakantie?’. ‘Waarom ben je dit soort werk eigenlijk gaan doen?’ zorgt voor een levendigere interactie dan ‘Wat doe je voor je werk?’ Of in plaats van: ‘Wat doe je voor werk?’ Stel vragen die iemand uitdagen om over zijn beweegreden, gevoelens en ideeën te praten. Of vragen over dromen? Vooral waarom en wat vragen zorgen voor betekenis en diepgang. Bijvoorbeeld Of: ‘Wat maakt dat dit zo belangrijk voor je is?’


2. Toon oprechte aandacht

In betekenisvolle gesprekken ben je niet alleen aan het zenden. Als je echt geïnteresseerd bent in de ander stel je vragen en luister je.


Herken je dit? Wachten tot je gesprekspartner klaar is met praten om vervolgens je eigen zegje weer te doen. Laat de ander uitspreken en vraag door. Dat geeft de ander het gevoel dat hij of zij wordt gehoord. En je zal verbaasd zijn hoe geïnteresseerd je vriend vervolgens in jou kan zijn.


3. Stel je kwestbaar op

Zeg niet alleen wat je hebt gedaan of gepresteerd. Laat ook wat van jezelf zien. Waar je moeite mee hebt, waar je tegen aanloopt. Daarmee nodig je de ander uit om dit ook te doen. Het vereist enige moed. De moed om kwetsbaar te durven zijn, zonder masker.


4. Onthoud wat de ander heeft gezegd.

En last but not least: het maakt betrokken indruk als jij je nog herinnert wat de ander de vorige keer zei. Vraag hoe het er nu mee gaat, hoe het met zijn puber kinderen gaat, hoed die sollicitatie is verlopen, hoe het met haar moeder gaat, etc. Zet het desnoods in je telefoon. Het gaat er niet om hoe je het onthoudt.


Gesprekskaarten


Lees hier nog 4 tips voor een diepgaand gesprek.

Goede vragen voor een mooi gesprek

Misschien passeren in de loop van een avond met je geliefde, je date of een goede vriendin meerdere vragen de revue. Meestal zijn 1 of 2 vragen al genoeg om een verbindend gesprek te krijgen.


Hieronder een paar voorbeelden:

 • Waar voel je je het meest dankbaar voor in je leven?
 • Wat is het meest belangrijk in je leven? Wat zijn jouw waarden?
 • Wat bewonder je het meest aan jezelf?
 • Wat zit je dwars?
 • Wat is de mooist plek, die je ooit hebt bezocht?
 • Waar schaam je je het meeste voor?

Zo zijn er nog tientallen gespreksonderwerpen om een gesprek met te beginnen of te verdiepen. Voorkom wel al te gevoelige onderwerpen, bijv. politiek of het klimaat. En hier vind je nog meer dan honderd originele vragen om je date of vriend te leren kennen. School of Life heeft de beste 5 vragen voor je geselecteerd.

Maak er een spel van met gesprekskaarten

Er zijn diverse aanbieders van gesprekskaarten. Je kunt ze op allerlei manieren gebruiken; individueel, in tweetallen of in groepen. Je kunt er ook voor kiezen om één kaart centraal te stellen in je vriendengroep of een team op het werk. Of leg de kaarten onder elk bord bij een diner.


Er zijn diverse aanbieders van gesprekskaarten. Onder de naam Openhartig Classic biedt Educadora voor € 12,95 kaarten aan voor thuis, in de klas of voor coaching gesprekken. Bol.com heeft een heel assortiment gesprekskaarten. Van kaarten voor kinderen c.q. scholieren tot specialistische gesprekskaarten, bijvoorbeeld voor autisme en voor coaches en trainers. Gesprekskaarten printen is eveneens een optie.


De EO biedt op dit moment gratis gesprekskaarten aan. Naast veel vragen over het leven vind je enkele kaartjes met vragen over het geloof of een gebed.
Tot slot, je kan ook zelf vragen bedenken en er gesprekskaarten van maken.


Rest ons om jou mooie gesprekken en een goede verbinding met je vrienden, partner, kinderen of collega’s te wensen.

Meer over mind

 • filter
 • Kijken
 • Lezen
 • Luisteren
 • Doen
Meer


Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je