Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Corona, wat is de beste mindset

Corona, wat is de beste mindset

With selfdiscipline, all things are possible. Theodore Roosevelt

We beginnen de vrijheid te voelen en het wordt weer drukker in de stad, de parken en de stranden. Toch is de 1.5 meter samenleving voorlopig nog niet voorbij. Veel vakanties gaan niet door, grote events staan on hold, andere uitgaansmogelijkheden zijn nog steeds beperkt en veel sporten zijn nog niet mogelijk.


Bovendien, er heerst nog angst. Angst om elkaar (binnen) op te zoeken bijvoorbeeld. Of angst om met het OV te reizen en naar het werk te gaan. We missen verder sociaal contact en aanraking, zoals dat nog geen drie maanden geleden nog kon. Een veel gehoord begrip in dit verband is “huidhonger”. Of hoe moet je omgaan met minder werk?


Om met dit alles om te gaan is een goede mindset nodig. Die mindset is voor iedereen anders. Hieronder vind je wat suggesties.

Ontwikkel nieuwe rituelen

Rituelen en routines zorgen voor ritme. In de coronacrisis zijn veel van die rituelen weggevallen. De treinrit naar kantoor, NOS-sport op zondag, de vrijdagmiddag borrel met collega’s, het bezoekje aan je ouders en de verjaardagen van goede vrienden. Rituelen geven structuur en zijn ankers in je leven. Een aantal daarvan is nu weggevallen.


In het uitvoeren van rituelen voelen we onze verbondenheid met anderen. Wat is er fijner dan een pasgeboren kind te verwelkomen in een warme kring van familie en vrienden. In deze onzekere en vaak rommelige tijd is het zaak om nieuwe rituelen te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een wekelijkse wandeling met je buurman of een vast tijdstip om te mediteren. Casper ter Kuile schreef er een inspirerend artikel over.

Zoek de stilte op

Is het juist niet heerlijk om eens wat meer stilte te hebben ervaren. Het wordt weer drukker inmiddels, maar waarom zou je de stilte in jezelf niet een beetje vasthouden. In de afgelopen maanden heeft menigeen veel geleerd over aandachtig waarnemen wat er in een straal van een twee kilometer om het huis allemaal te ontdekken valt. Geef dat niet op en blijf zo af en toe de stress ontlopen door een (wekelijkse?) wandeling in jouw buurt. Zoek nieuwe rustige plekken op in de natuur en sta eens stil bij de vogelgeluiden en de bomen die je wel of niet herkent. Er gaat een wereld voor je open.


Mind: zoek de stilte op

Steek energie in zelfontwikkeling

Dit is een mooie tijd voor zelfontwikkeling. Het is relatief rustig en er is wellicht nu wat tijd over. Tijd om te besteden aan het verder ontwikkelen van vaardigheden, kennis en kunde. Is er een studie of een cursus, die je altijd al had willen doen? Of misschien heb je je vak de laatste tijd niet meer zo goed bijgehouden als je zou willen?


Anderen nemen zich al tijden voor om weer eens piano of een ander instrument te spelen. Leren geeft een mens voldoening, zowel op de korte als op de lange termijn. Oriënteer je bijvoorbeeld hier eens.
Behalve ontwikkelen van kennis en kunde kan je ook denken aan het ontwikkelen van zelfkennis. Het ontdekken van je persoonlijke waarden en je drijfveren, wat meer inzicht krijgen in je valkuilen of eens stil te staan bij je echte behoeftes en dromen kan zeer verrijkend zijn. De crisis biedt een kans tot reflectie.

Spiritualiteit, mediteren, yoga en bidden

Spiritualiteit betekent leven in contact met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen. Het is nauw verwant met zingeving en raakt aan religie.
Mensen zien door hun beoefening van yoga of meditatie een spiritueel pad om het leven zin te geven, net als bij religie. Bij meditatie verstil je en sluit je externe en interne “stemmen” zoveel mogelijk uit.
Bidden is vooral voelen en uitspreken van wat in je leeft. Wie geconfronteerd wordt met moeilijkheden, heeft vaak de reflex om die moeilijkheden centraal te stellen in het gebed. Het kan evenwel zinvol zijn om je problemen even opzij te zetten en je innerlijke vizier open te houden. Zo ervaar je rust in je gebed en kom je makkelijker bij jezelf en de zin van jouw leven.

Vriendschappen, gesprekken en verbinding

In alle tijden geven vriendschappen betekenis aan je leven. Vooral echte en intieme vriendschappen. Met mensen die om je geven, er voor je zijn als het nodig is. En natuurlijk met mensen om je zelf om te bekommeren, om te helpen (interne link naar page helpen: indien gereed) of gewoon om dichtbij te zijn.


Werken aan je relaties is een dankbare investering. Ook als je zelf onzeker bent of problemen ervaart, bijvoorbeeld door de coronacrisis. De vrienden waar je verbinding mee hebt geven je meer op termijn meer voldoening dan zogenaamde doe-vrienden. Die verbinding bereik je door je open te stellen en persoonlijke zaken met elkaar te delen. Het is de moeite waard om daarvoor eens gesprekskaarten te gebruiken. Je zal zien dat het je dichter bij elkaar brengt.

Meer over mind

  • filter
  • Kijken
  • Lezen
  • Luisteren
  • Doen
Meer


Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je