Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Het gebed van de dag

Het gebed van de dag

Als het om bidden gaat, willen we geen beginners zijn. Maar wees hiervan overtuigd: we zullen nooit iets anders zijn dan beginners, heel ons leven lang. – Thomas Merton

De dag goed beginnen

De ochtend bepaalt je dag. Hoe je begint in de morgen kan het verschil maken tussen dingen voor elkaar krijgen of voortdurend achter de feiten aanlopen. Tussen leven in dankbaarheid en een dag vol frustratie. Wie een dag begint in rust en verbondenheid, die begint de dag goed. Je zoekt daarbij bewust de eenzaamheid op om je vervolgens met andere te verbinden. De verleiding is groot om gewoon aan de dag te beginnen, want er is vaak zoveel te doen. Hard werken om dingen gedaan te krijgen is voor velen van ons een gewoonte, een natuurlijke manier van doen. Juist dan helpt het om jezelf te ‘verplichten’ even stil te staan. Om eerst tijd te nemen voor wat belangrijk is in plaats van voor wat urgent voelt.

Morgengebed

Om deze reden was het ochtendgebed in veel religies heel belangrijk. De eerste christenen stonden extra vroeg op om te bidden (interne link naar gebed). Ze kwamen bij elkaar voor dag en dauw, vóór de werkdag om terug te gaan naar de basis. Om te bidden in de vroege morgen. De Benedictijner monnik Luigi Gioia zegt het zo: “Bidden helpt alleen al doordat ik als ik bid de dingen anders ga zien. Mijn perceptie verandert. Volgens mij is dat een wonder. Mensen realiseren zich vaak onvoldoende dat op het moment dat ze begonnen te bidden, zich al anders voelden. Ze voelden zich in harmonie met iets groters, noem het “God”.
Zoals met veel mooie dingen kwam ook op het morgengebed de sleet. Bidden in de vroege morgen werd in de loop van de tijd een soms een formeel en verplicht iets. Het werd een volgende ‘taak’ om af te vinken op de to-do list. De secularisatie (afnemende betrokkenheid bij kerk en religie) betekende dat mensen de gewoonte van het morgengebed achter zich lieten en vergaten.


Morgengebed

Ochtendroutine

De laatste jaren is er iets veranderd. Steeds meer mensen tonen interesse een gezonde ochtendroutine. Mensen herontdekken het belang van een goede, ‘geaarde’ start van de dag. The Miracle Morning van Hal Elrod speelde daarbij een belangrijke rol. Hij adviseert mensen om elke dag een uur te nemen voor rust en bezinning. Hij adviseert elke ochtend zes dingen te doen, zogenaamde ‘life S.A.V.E.R.S’. Dit zijn: Silence, Affirmations, Visualisation, Exercise, Reading en Scribing, oftewel: stilte, affirmaties (korte, motiverende en positieve zinnetjes die je tegen jezelf zegt), visualiseren, bewegen, lezen en schrijven. De eerste twee zijn ook onderdelen van een morgengebed. Daarmee laat Hal Elrod zien dat een goed begin van de dag ook een spiritueel begin van de dag is. Kijk ook hier voor een persoonlijke ervaring met de methode van Hal Elrod.

Hoe kun je leren bidden?

Als je nieuwe dingen wilt leren, zoals een gezonden ochtendroutine of een morgengebed dan heb je twee dingen nodig: een goede methode en goede voorbeelden. De hierboven genoemde methode van Hal Elrod kan helpen en is uitstekend te combineren met het morgengebed. Maar er is ook veel ervaring opgedaan met bidden in de oude kloosters.
Luigi Guioia heeft na jarenlange persoonlijke ervaring een heel eenvoudig advies: ‘Gebeden hoeven niet eindeloos lang te zijn. Houd het kort en simpel.’

Bidden in tijden van corona

Op deze site zijn voorbeelden te vinden van gebeden die je op elk moment van de dag kunt uitspreken. Regelmatig verschijnen er hier meer voorbeelden die je kunt bidden, van oude gebeden van honderden jaren geleden, tot gebeden van nu.
In deze onzekere tijden is het wellicht ook fijn om nog meer specifieke voorbeelden van gebeden te zien. Kijk dan bijvoorbeeld hier.

Podcast voor gebed

Wil je echt serieus werk maken van dagelijks gebed dan hebben de jezuïeten (een oude katholieke kloosterorde) interessante informatie. Ze hebben een app die je elke dag een gebed geeft. Je kunt je ook abonneren op hun podcast.

Meer over gebed

  • filter
  • Kijken
  • Lezen
  • Luisteren
  • Doen
Meer


Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je