Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Bidden, hoe doe je dat?

Bidden, hoe doe je dat?

Bidden is zo moeilijk niet

Iedereen weet wel ongeveer wat bidden is. En meer dan de helft van de Nederlanders doet het ook wel eens, blijkt uit een onderzoek naar bidden. Het is ook niet zo’n ingewikkelde bezigheid in de basis: je gooit gewoon je wens of klacht of verlangen naar boven. Veel mensen doen wel eens een schietgebed. Mensen bidden omdat ze een probleem hebben. Omdat ze geen uitweg meer zien. Omdat ze niemand anders hebben om kwaad op te worden. Omdat hun gedachten op een rijtje willen krijgen. Bidden is iets menselijks.

Om te bidden hoef je niet te geloven

Je hoeft dus niet religieus of gelovig te zijn om te bidden. Soms bidden mensen omdat ze hopen of verlangen dat er iemand is die naar ze luistert: de kosmos, engelen, God… En voor sommigen doet het er niet eens toe of er iemand luistert. Als je je verhaal maar kunt doen. Voor gebed heb je dus geen geloof nodig. Je hoeft dus niet nadrukkelijk. Tot God bidden is dus niet noodzakelijk.

Gebed is intimiderend

Tegelijkertijd heeft bidden voor mensen ook iets intimiderends. Een grote groep mensen zien bidden in een kerk of moskee kan ook iets beangstigend hebben: alsof deze mensen deel hebben aan een soort gevaarlijk geheim. En wie voor zichzelf heeft geprobeerd om regelmatig te bidden, zal merken dat je op een gegeven moment niet meer weet wat je moet zeggen of hoe je het moet zeggen.

Kun je leren bidden?

Mensen vragen zich dan ook vaak af: hoe moet je bidden. Kan ik leren bidden? Moet ik een bijzondere houding aannemen, bijvoorbeeld op mijn knieën? Bidden is niet ingewikkeld, maar je kunt wel leren bidden. De EO geeft een aantal goede tips over bidden. Het is net als met hardlopen: in de basis is het eenvoudig en kan bijna iedereen het. Maar je kunt ook (beter) leren hardlopen. Door je techniek te verbeteren. Door aan je conditie te werken. Dan gaat het steeds makkelijker en wordt het steeds leuker. En kom je verder, zonder blessures.

Op deze site zijn voorbeelden te vinden van gebeden. Deze voorbeelden kunnen helpen om zelf te gaan bidden of om te blijven bidden. Sommige voorbeelden vind je misschien inspirerend. Met andere voorbeelden kun je wellicht weinig. Dat is prima. Kies wat bij jou past.

Bidden en religies

Alle religies kennen gebeden. Maar je kunt het ook omkeren: iets is pas een religie als er ook gebeden wordt. Geloof heeft alles te maken met overgave aan iets hogers, iets goddelijks. En bidden is daarvan weer het centrum. Wie bid geeft op een bepaalde manier de controle uit handen en stelt zich afhankelijk op van een kracht buiten zichzelf. Lees hier meer over geloof.

Bidden atheïsten ook?

Het is dan ook niet raar dat veel atheïsten het gebed afwijzen. Want waarom zou je bidden als er geen kracht buiten jezelf bestaat? Misschien dat mensen desondanks toch nog een soort gebed of vraag hardop aan de kosmos stellen, maar een bewust gebed is het dan meestal niet. Veel atheïsten mediteren wel.

Een gebed of mediteren?

Bidden en mediteren hebben alles met elkaar te maken. Je zou kunnen zeggen dat mediteren een vorm van bidden is. Wat is het verschil ? Mediteren lijkt op gebed, maar je hoeft bij meditatie niet te geloven dat er een kracht is buiten jezelf.


bidden of mediteren

Bidden en spiritualiteit

Ook zonder bidden kun je een spiritueel mens zijn. Maar voor veel mensen is bidden de belangrijkste manier waarop ze hun spiritualiteit vormgeven. Haal gebed weg uit een religie (als dat al zou kunnen) en er blijven lege rituelen en een moraal over. Religie is dan eigenlijk niet meer dan een vorm van zingeving.

Lees hier meer over spiritualiteit.

Christelijk bidden

De christelijke traditie is begonnen bij Jezus van Nazareth. En hij stond erom bekend dat hij veel aan het bidden was. Op een dag vroegen zijn vrienden hem wat zijn ‘geheim’ was. Jezus verteld hun toen een verhaal. Stel, zei Jezus, dat jij midden in de nacht wakker wordt en je hebt niets te eten in huis. Je gaat bij een vriend langs en je maakt hem wakker en je vraag of hij nog eten in huis heeft. Wat denk je dat die vriend zal doen? Je vriend zal je geven wat je van hem vraagt, al is het in het holst van de nacht.

En als hij dat niet doet vanwege jullie vriendschap, dan wel vanwege je schaamteloze actie om midden in de nacht bij hem langs te gaan. Dus wees gewoon schaamteloos in wat je vraagt in je gebed. Misschien krijg je het juist daarom nog ook.


Jezus had ook nog wat andere gebedstips:

1. Gebruik niet te veel woorden. Kort gaat boven lang.
2. Gebruik geen ingewikkelde taal. Eenvoudig gaat boven complex.
3. Doe het niet voor de show. Echtheid gaat boven performance.
4. Doe het bijvoorkeur alleen. Privé gaat boven groepsproces.
5. Bid in dankbaarheid voor wat je al wel hebt.


Tot slot nog wat inspiratie voor je gebed van de dag.

Meer over gebed

  • filter
  • Kijken
  • Lezen
  • Luisteren
  • Doen
Meer


Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je