Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Mattheüs Passion: het lijdensverhaal van Jezus

Mattheüs Passion: het lijdensverhaal van Jezus

Bron: NPO Radio 4

Foto: Schilderij "Het Lam Gods"

Goede Vrijdag is de sterfdag van Jezus. Zijn lijdensweg, opgetekend door Bach, wordt traditiegetrouw op deze dag uitgevoerd.

Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen. Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha, dichtbij de stad Jeruzalem. Jezus stierf volgens de Bijbel aan een kruis, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus ter dood was veroordeeld.


Tussen 08:00-09:00 uur wordt Jezus gekruisigd, tussen twee moordenaars in. Rond het middaguur wordt het dan donker op de hele aarde, tot 15:00 uur wanneer – volgens het Nieuwe Testament – Jezus sterft. De aarde schudt en de tabernakel in de tempel scheurt van boven naar beneden. Tegen de avond vraagt Josef van Arimatea aan Pontius Pilatus toestemming om Jezus te begraven. Hij wordt in een graf gelegd, dicht bij de heuvel van Golgotha.


De dood van Jezus wordt in het Nieuwe Testament gezien als een offer voor de vergeving van de zonden. Dat zou de reden kunnen zijn dat deze dag toch een ‘goede’ vrijdag is geworden. Andere bronnen zien de naam als een verbastering van ‘Gods vrijdag’.

Luister verder


Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je