Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Kleur bekennen | Laten we het daar vooral wél over hebben!

Kleur bekennen | Laten we het daar vooral wél over hebben!

Door: Tim Vreugdenhil

Tim Vreugdenhil is oprichter van Citykerk en heeft als stadspredikant van Amsterdam de opdracht bij te dragen aan bezinning en debat in de stad.
Foto door Public Domain Pictures.

Zonder corona zouden we nu Keti Koti – feest van de doorbroken ketenen – vieren. De bewustwording van ons slavernijverleden groeit. Tim kijkt vanuit het heden en (bijbelse) verleden naar het thema ‘kleur’.

In oktober 2018 verscheen een boekje met de titel ‘Laten we het er maar niet over hebben’. Het is geschreven door Akwasi, een fascinerende Amsterdammer. [...] Ik werd er op geattendeerd door iemand die bevriend is met Akwasi. Zij wist dat mijn nieuwe stand-up programma over het onderwerp ‘kleur’ zou gaan. “Moet je echt lezen”, zei ze. In diezelfde week zei een andere vriend: “Deze keer kom ik niet naar je stand-up. Kleur is niet mijn thema. [...] Ik ben een paar keer in een discussie beland die echt niet leuk was, dus ik begin er niet meer aan.”


Laten we het er maar niet over hebben ...


Amsterdam telt 873.000 inwoners (2020), waarvan de dienst onderzoek en statistiek er 388.000 (dat is 44,5 procent) als ‘Nederlands’ registreert. Nee, dat gaat niet één op één over huidskleur. Maar dringt het tot je door wat die cijfers zeggen? ‘Nederlands’ is in onze hoofdstad ook qua aantallen simpelweg een minderheid. Ik ontdekte die demografische werkelijkheid pas in 2018.


Het idee om het daar gewoon maar niet over te hebben, is bizar!


Ik ben predikant. Het is mijn vak om over allerlei thema’s iets bij te dragen vanuit spiritueel perspectief. Spiritualiteit betreft de diepste laag in je persoonlijkheid (of in je ziel): de dingen waar je bang voor bent en die je hoopt, de zaken waar je zeer aan twijfelt of die je vurig hoopt. Een laag waar bijna niemand makkelijk toegang toe heeft. Thema’s waarover we het maar al te vaak niet hebben. Omdat we niet durven, niet willen, niet weten misschien?


Wil je de longread ‘Kleur bekennen’ van Tim Vreugdenhil helemaal lezen? Weten waarom de dramatische geschiedenis uit het Exodusverhaal juist nú actueel is? Download dan hier de PDF.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je