Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij ‘Ik voel opeens meer ruimte in mijn leven’

‘Ik voel opeens meer ruimte in mijn leven’

Door: Willemien van Berkum

Willemien van Berkum, dominee en pionier in Amsterdam.
Foto door Ooltewah.

Sarah van het Goor woont met haar man en twee kinderen in een leefgemeenschap in Amsterdam. Ze werk als beleidsadviseur bij de gemeente Harderwijk. Welke impact heeft de coronacrisis op haar leven?

Mijn teleurstelling

Ik was jarig toen de corona uitbrak. Dat was een hele teleurstellende dag voor mij. Ik was ziek die dag. Misschien wel corona, of gewoon grieperig? Mijn zus kwam net terug uit Cambodja en dat was allemaal heel spannend. We konden haar niet ophalen van Schiphol of haar zien. We zouden er een familiefeest van maken, maar het ging allemaal niet door. Heel teleurstellend. Verder mis ik vooral de aanwezigheid van mensen om me heen.


Mijn werk

Vlak voor de coronacrisis uitbrak, veranderde ik van baan. Ik moest heel erg wennen. De omschakeling van de praktijk naar beleid was heel groot. Ik werk twee dagen en die dagen waren steeds volgepland met vergaderingen. Aan het uitwerken van dingen kwam ik niet toe. Ik werd er heel onzeker van. En toen brak de coronacrisis uit en ineens voelde ik veel meer ruimte. Ik werk nu thuis, heb minder vergaderingen, minder prikkels van collega’s. Ineens kon ik mijn eigen dingen ordenen en nadenken over wat het belangrijkst was. Ik kon weer ademen. Ik vond weer rust in mijn werk.


Mijn tijdsbesteding

Alle structuren vallen weg. Nu ik minder beweeg en geen ritme heb, kan dat me soms een beetje somber maken. Om de dag probeer ik te hardlopen. Het helpt echt, je staat vroeg op, komt buiten, het geeft ritme. Ik dacht altijd dat ik heel impulsief en flexibel ben, maar nu kom ik erachter dat ik wel behoefte heb aan structuur. Het creëren van structuur helpt om op de been te blijven en te blijven gaan. Ik moet echt weten wat ik op een dag ga doen en ik heb behoefte aan duidelijke doelen. Je komt jezelf wel tegen, je ware aard komt naar boven.


We zijn gaan modeltekenen en we zijn een keramiekatelier aan het inrichten. Het is leuk om nu andere dingen te doen dan je gewend bent. Het wegvallen van alle sociale verplichtingen geeft me heel veel rust. Ook na corona wil ik nadenken of ik wel naar al die dingen toe wil en wat de waarde ervan is. Misschien willen we dingen in ons leven wel anders inrichten.


Mijn spiritualiteit

Ik heb het gevoel dat mijn geloof stil staat. Ik ga niet meer naar de kerk en ook in de leefgemeenschap lopen de dingen rommelig. Dat vind ik heel jammer. Met Pasen vertelde ik mijn kinderen het paasverhaal en mijn oudste dochter wilde heel veel weten. Als ouder werd ik gedwongen opnieuw over de betekenis na te denken, omdat je kind ernaar vraagt. Ik was ook heel blij dat we Pasen in de tuin op afstand met elkaar konden vieren. Je zag het leven overal om je heen opbloeien in de tuin. Van vorige jaren kan ik me niet eens meer herinneren wat ik deed met Pasen, maar dit onthoud ik echt. Juist dat er zo weinig kan, zorgt ervoor dat de kleine dingen veel meer betekenis krijgen.


Mijn hoop

Ik ben opgegroeid in Nepal en andere delen van Azië. Daar had je dagelijkse crises: de elektriciteit viel uit, of er was geen water meer, of je kon geen suiker meer kopen, of je mocht niet naar de markt want er zou misschien een aanslag zijn … De mensen zijn daardoor ook heel flexibel. Ik had nooit verwacht dat in Nederland, waar altijd alles perfect loopt en iedereen klaagt als de trein vijf minuten te laat is, zelfs hier mensen best weerbaar en flexibel zijn. We hebben als mensen met al onze ideeën, systemen en patronen gedacht dat alles vaststaat en niets meer anders kan. Nu worden we stilgezet bij het feit dat het wél anders kan. Dat stelt me heel erg gerust. Ook de gedachte dat er een God is die weet wat er gebeurt geeft me troost.


Ik hoop dat we dingen anders gaan doen. Dat de prioriteiten anders worden. Dat het niet meer gaat om de systemen, maar dat andere behoeftes van de mens weer aandacht krijgen. Er is nu heel veel nadruk op gezamenlijkheid, een soort abstracte verbondenheid. Dat is misschien al een voorbeeld van iets nieuws dat kan ontstaan, of dat al ontstaan is. Ik hoop dat dat zo blijft. Het verandert in elk geval iets in mij en ik hoop ook in anderen. Ik haal hoop uit de veerkracht en flexibiliteit, uit de sociale verbondenheid die ik ervaar.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je