Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij “Ik mis vooral de spanning op de tribune bij Ajax”

“Ik mis vooral de spanning op de tribune bij Ajax”

Door: Willemien van Berkum

Willemien van Berkum, dominee en pionier in Amsterdam.
Foto door Tobias Zils.

Niels Bouwman: vader van 3, eigenaar van een softwarebedrijf en groot Ajax-fan. Welke impact heeft corona op zijn leven?

Mijn teleurstelling


Ineens is het voetbalseizoen voorbij. Ik ging vaak naar Europese uitwedstrijden en dat valt nu weg. Normaal gesproken zitten we met een vast groepje elke 14 dagen op de tribune bij Ajax. Soms neem ik mijn kinderen of vrienden mee. Het is natuurlijk veel leuker om echt bij een kampioenswedstrijd te zijn dan dat de stand op teletekst wordt bevroren en je dan uitgeroepen wordt tot nummer 1, niet eens tot kampioen. Ik mis vooral de spanning die bij de wedstrijden hoort, het optimisme van tevoren. Dat valt weg. Het is ook een soort ritueel dat verdwijnt.

Mijn oudste dochter zou een diploma-uitreiking hebben in Amerika, daar zouden we ook heen gaan, maar dat kan nu niet. Haar opleiding is ook afgebroken. Het valt allemaal in de categorie klein leed. Er zijn veel serieuzere problemen, maar af en toe verlang je wel naar ‘back to normal’.

Mijn gezondheid

Mijn gezondheid is goed, gelukkig. Ik doe niets anders dan normaal om in conditie te blijven. Ik loop 1 à 2 keer in de week hard. Dat is het wel.

Mijn financiën

Voor ondernemers zijn dit zware tijden. Veel werk valt weg en er is veel onzekerheid bij klanten. Ze zijn terughoudend in het aangaan van langetermijnverplichtingen. Heel begrijpelijk, maar het heeft wel grote gevolgen. Je wilt voorkomen dat je hele goede personeelsleden moet laten gaan. Ik ben ontzettend blij met het huidige team waar ik mee werk en hoop dat deze situatie niet te lang aanhoudt. Op de lange termijn moet je ook je bedrijf gezond houden. Dat is best spannend. Wat daarin mis kan gaan, daar wil ik nog niet aan denken.

Mijn tijdsbesteding

Er is meer tijd om met de kinderen op te trekken. Die waren de afgelopen tijd ook veel thuis, net als ik. Dat heeft ook leuke kanten. Ik kijk nu ook oude Ajax-wedstrijden online. Bijvoorbeeld de Champions League finale in 1995, de Uefa League in 1992. Of de wedstrijden van begin 2000, toen Ajax ook een heel leuk elftal had. Daar heb je nu ineens tijd voor, dat is eigenlijk ook best leuk. En heel veel wedstrijden van vorig jaar die ook best de moeite waard zijn om nog een keer terug te kijken. Maar nu kijk ik natuurlijk wel alleen, je gaat niet met vrienden afspreken.

Mijn hoop

Mijn hoop in deze tijd is dat we met elkaar gezond blijven en dat de huidige situatie niet te lang aanhoudt. Dat hoop ik vooral vanwege de langetermijngevolgen voor de gezondheidszorg en de economie. De belangrijkste hoop is dat er op korte termijn een vaccin wordt ontwikkeld. Zodra dat vaccin er is zullen heel veel dingen weer kunnen normaliseren. Zolang dat er niet is zie ik het niet voor me dat we met zijn allen naar een voetbalwedstrijd kunnen gaan.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je