Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij ‘Ik mis het contact en de warmte’

‘Ik mis het contact en de warmte’

Door: Willemien van Berkum

Willemien van Berkum, dominee en pionier in Amsterdam.
Foto door Florian Schmaezz.

Wouter Hoogendijk (60) is als vrijwilliger onder andere werkzaam bij Team ED als ervaringsdeskundige en bij het Corrie ten Boomhuis als gids. Welke impact heeft corona op zijn leven?

Mijn teleurstelling

Deze tijd valt me zwaar. Ik voel me heel erg in een isolement. Ik mis mijn beste vriendin en de kerkelijke gemeente het meest. En mijn werk natuurlijk. Ik mis het contact en de warmte, het gevoel je ergens thuis te voelen. Werk en kerk zijn voor mij extra belangrijk omdat ik geen partner of familie heb. Nu vallen sociale contacten weg en blijf ik alleen over. Dat is erg confronterend. Gelukkig kunnen we digitaal, via de laptop, contact houden. Ik vind het geweldig dat die mogelijkheid er is. Maar het is wel anders en ik kijk uit naar het moment dat we elkaar weer kunnen ontmoeten.


Mijn gezondheid

Elke dag heb ik pijn vanwege bekkenbodemverkramping. Daar bovenop heb ik ook periodes met extreme huidklachten. Gelukkig is het op het moment onder controle, maar als ik er last van heb, is het zeer belastend. Ik neem daarom wat betreft corona zo min mogelijk risico. Ik voel me kwetsbaar en ben bang voor besmetting. Ik ga er niet spastisch mee om en kom nog wel buiten en heb ook een vriend die ik af en toe bezoek. Dat durf ik aan omdat ik weet dat hij ook alleen voor het noodzakelijke naar buiten gaat. Vanwege mijn gezondheid heb ik ook het pijnlijke besluit genomen om voorlopig niet in het Corrie ten Boomhuis te werken. Het is klein en dat maakt het ingewikkeld om afstand te houden. Bovendien zou ik er met de trein naartoe moeten omdat het in Haarlem is. Ik ben gewoon voorzichtig, want nóg meer lichamelijke klachten zou me ook geestelijk heel zwaar vallen.


Mijn tijdsbesteding

Deze periode voelt als een retraite in eigen huis. Ik slaap uit en rust ook veel uit. Ik ben gevoelig voor prikkels en als ik het druk heb en ik heb ook medische consulten, dan kan ik overprikkeld raken en me geleefd voelen. Nu is alles relaxter en is de wereld prikkelarm. Ik besteed nu veel meer tijd aan mijn hobby: wereldwijd speuren naar muziek en film. Vroeger was je afhankelijk van handelaren en ging je naar platenbeurzen, maar nu kun je zelf aan buitenlandse uitgaves komen via internet. Vanuit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika kun je ook steeds meer met track & trace laten versturen, zodat je weet dat het ook echt aankomt. Ik heb een vriend met dezelfde hobby en ook de uitwisseling maakt het erg leuk. Nu zien we elkaar af en toe en doen we veel telefonisch.


Ik vind het ook fijn dat ik mensen telefonisch kan ondersteunen. Dat gaat er heel ontspannen aan toe en mensen vinden het prettig. Soms gaat het om moeilijke situaties, maar blijkbaar heb ik genoeg creativiteit, inlevingsvermogen en humor om het te kunnen doen. Ik kan makkelijk gek doen of lachen. Dat heeft ook te maken met de acteursopleiding die ik vroeger heb gevolgd. Die theatrale kant van mij, die maakt het wat luchtiger.


Mijn spiritualiteit

Voor mij is een dominee, of iemand die voor de kerk werkt, heel belangrijk, omdat ik zelf ook gelovig ben, ook al voel ik dat niet altijd. Ik was betrokken bij Heilig Vuur West en ging ook regelmatig naar een pastoraal centrum. Beide zijn afgelopen jaar opgehouden te bestaan. Dat vind ik moeilijk. Nu ga ik me straks oriënteren op een nieuwe plek, want ik wil deze kant blijven voeden. Ik ben ervan overtuigd dat God de kracht geeft om te leven en het leven aan te kunnen. Ik heb hele moeilijke dingen meegemaakt in mijn leven, hele traumatische dingen, maar ik ben er nog steeds. Ik heb toen ook heel erg mijn wanhoop naar God toe duidelijk gemaakt en heb toch de kracht gekregen om door te gaan. Daarom laat ik God niet los, ook al zit ik in een crisis of ben ik misschien boos. Het heeft voor mij toch wel veel waarde. Ik zou wel willen dat ik God meer ervaar in mijn leven, dat is een groot verlangen. Ik weet niet waarom dat niet zo is. Juist daarom vind ik het belangrijk om naar een geloofsgemeenschap te blijven gaan.


Mijn hoop

Het zal een opluchting zijn als er een vaccin is. Dan kunnen we weer gewoon leven, zonder de beperkingen en het geforceerde. Ik kijk er naar uit om mijn beste vriendin weer te kunnen omhelzen. Ik hoop ook dat mensen aan het nadenken zijn gezet over afstand en nabijheid. Afstand is ook belangrijk. Door alle haast en de drukte en gekte kwamen mensen vaak te dichtbij. Met de huidige techniek zijn mensen onderweg altijd bezig met hun telefoon en internet. Ik stoor me eraan dat ik hele privégesprekken van mensen kan horen. Sommige mensen doen alles tegelijk en dat is helemaal niet goed. Je moet dan haast wel klem lopen op een gegeven moment. Ik hoop dat dit de tijd van bezinning is. Op welke manier wil je aanwezig zijn? Dan kan je juist meer aandacht hebben voor elkaar. Daar hoop ik op. Dat mensen elkaar zien en elkaar respecteren. Het is zó belangrijk dat je elkaar ziet.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je