Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Het vertrouwen van: Patty Krijgsman

Het vertrouwen van: Patty Krijgsman

Door: Bas van der Graaf

Bas van der Graaf is dominee en begeleidt tal van vernieuwingsprojecten binnen de Protestantse Kerk van Amsterdam.

Hoe houd je vertrouwen in onzekere tijden? In onze rubriek ‘Het vertrouwen van’ geven Amsterdammers antwoord op die vraag.

Wie ben je?

Ik ben Patty Krijgsman, 33 jaar, single, pedagoog, op zoek naar een nieuwe baan en ik bereid me voor op de opleiding tot ZKM-coach (Zelf Kennis Methode). Ik woon in De Baarsjes, mediteer, dans graag rock ’n roll en neem deel aan een bijbelklas.


Waar maak je je zorgen over?

Ik ga allerlei fases door. Het begon eigenlijk heel egoïstisch met ’heel mijn leven staat nu stil en ik kan niet meer doen waar ik normaal van geniet’. Ook ben ik verdrietig omdat ik alle mooie mensen om me heen mis. Ik maak me zorgen om de gezondheid van mijn ouders, en dat is de reden dat ik ze momenteel zo min mogelijk bezoek.


Waar put je vertrouwen uit?

Allereerst het besef dat we allemaal in ditzelfde schuitje zitten. En het besef dat ik omringd ben door heel fijne mensen. En hoewel ik ze niet zie, spreek ik ze wel. Er zijn zoveel prachtige initiatieven, zoals de wekelijkse bijbelklas of een online meditatiegroepje. Er zijn vrienden die ik nu opeens veel vaker spreek dan normaal. Die connectie en verbinding met mensen geeft me vertrouwen.


Hoe geef je dat vertrouwen vorm?

Wat ik sowieso elke dag doe is mediteren. Voor mij betekent dat stilstaan bij wat ik voel. Dus ook bij de angst en de onrust. Zo kan ik het een plek geven. Eerlijk zijn naar mezelf. Ik gun daarmee ook aandacht aan mezelf.

Wat ik ook doe is delen met andere mensen. Ik was er de afgelopen weken erg mee bezig dat ik op dit moment geen relatie heb en dus door niemand aangeraakt word. Daar zat ik best wel mee, maar op het moment dat ik dat dan ga uitspreken naar mensen wordt het echt. Ik realiseer me dan dat ik niet alleen ben en dat iedereen zijn eigen struggles heeft. Als we ons kwetsbaar opstellen, elkaar opzoeken en onze angsten met elkaar bespreken, ontstaat er verbinding.


Wat brengt dat vertrouwen je?

Inmiddels heb ik wel een soort rust gekregen: dit is de situatie en ik heb het hiermee te doen. Natuurlijk komt en gaat dat vertrouwen ook. Soms is het meer rationeel dan ik het echt voel. Eigenlijk realiseer ik me steeds meer dat ik het op dit moment nog heel erg goed heb. Er is nog heel veel om dankbaar voor te zijn. Ik heb momenteel geen baan, maar ik krijg gelukkig WW. Ik heb een fijn huis, ik heb voldoende eten. En ondanks het feit dat ik mijn vrienden en geliefden minder zie, ervaar ik veel verbinding met ze.


Maar ook leef ik in het besef dat dit uiteindelijk voorbij gaat. ‘This too shall pass’. Alles gaat in golven, ook dit. Dit is een fase, een heel lastige, maar we kunnen hem niet veranderen. We moeten dus maar mee gaan op die golf. Dan wordt het vanzelf wel weer een keer eb.



Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je