Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Het vertrouwen van: Jay-Way

Het vertrouwen van: Jay-Way

Door: Bas van der Graaf

Bas van der Graaf is dominee en begeleidt tal van vernieuwingsprojecten binnen de Protestantse Kerk van Amsterdam.

Hoe houd je vertrouwen in onzekere tijden? In onze rubriek ‘Het vertrouwen van’ geven Amsterdammers antwoord op die vraag. Deze keer Jay-Way: een christelijke rapper uit Zuidoost.

Wie ben je?

Ik ben Jay-Way, een rapper uit Amsterdam-Zuidoost. Ik heb getekend bij een platenmaatschappij in Nashville genaamd 4 Against 5 / Curb Records en heb al meer dan een miljoenen streams online. Ik toer door heel het land.


Waar maak je je zorgen over?

Ik zie mijn ouders vrij weinig, omdat ik niet het risico wil lopen om hen in gevaar te brengen. Ik maak mij ook wel zorgen over hoe de economie er uit zal zien. Maar persoonlijk mis ik vooral de optredens als artiest. Deze zomer zou ik weer gaan toeren. Op allerlei festivals zou ik mijn nieuwe werk gaan brengen. Dat kan nu niet. De financiële gevolgen vallen voor mij tot nu toe gelukkig mee, maar ik moest wel op zoek naar andere manieren om muziek te maken, aangezien ik niet meer naar de studio kan. Daar zijn gelukkig wel meerdere manieren voor en ik ben enthousiast en creatief. Toch mis ik het wel.


Ik heb me ook wel zorgen gemaakt of het opgesloten zitten me niet depressief zou maken. Ik heb jaren geworsteld met depressie en dat kwam meestal door niet-actief zijn. Gelukkig is dat nu niet het geval.


Waar put je vertrouwen uit?

Ik zie heel veel voorbeelden van zorgen voor elkaar en de gemeenschap. Mijn platenmaatschappij is bijvoorbeeld heel ‘supportive’. Zo heeft mijn producer uit zijn eigen zak een thuis-studio-set voor me betaald. Ik zie dat ook in Hoop voor Noord – de kerk waar ik sinds zes jaar bij hoor. Mensen zamelen extra voedsel in en helpen elkaar.


Dat geeft me het vertrouwen dat we er samen wel door komen! Ik denk dat God ons heeft gemaakt als een gemeenschap. Dat is de reden dat we er in deze tijd zo naar verlangen om samen te zijn.


Hoe geef je dat vertrouwen vorm?

Ik woon in de leefgemeenschap Good Luck, samen met andere christenen. We kijken bijna iedere week samen naar de videostream van de kerkdienst en praten daar dan over. Die plek is heel belangrijk voor me. Ik kom uit Zuidoost en toen ik verhuisde naar Noord vond ik daar een fijne plek.


Ik was altijd al heel reflectief, maar in de crisis neem ik nog meer mentale tijd om te denken over waar ik sta in mijn geloof. Het is een tijd waarin ik terug ga naar de basis en voor mij is dat dat ik weet dat ik een kind van God ben. Dat geloof heeft effect op alles wat ik doe, dus daar ga ik steeds ook naar terug.


Ik weet vooral dat ik afhankelijk ben. Ik ben niet ‘in control’, dat leer ik juist ook in deze tijd. Maar oefenen in afhankelijkheid is ook oefenen in vertrouwen.


Wat zijn de vruchten van dat vertrouwen?

Het geeft me allereerst heel veel rust. God staat niet veraf van wat wij nu meemaken. Ik wil niet zeggen dat hij het veroorzaakt heeft, maar hij heeft het wel toegelaten. Er moet een bedoeling achter dit alles zitten.


Of er een nummer is waar wat ik geloof in terug te vinden is? Ik moet denken aan mijn nummer On the Rise. Het werd uitgebracht op de dag dat we in lockdown gingen. Het was wel bijzonder dat het de eerste clip was die zich vooral afspeelt in mijn kamer. Niet gedacht dat dit de realiteit zou zijn voor velen van ons nu. Het nummer gaat over hoe ik als zwarte man moest dealen met de beeldvorming dat uit Zuidoost niks goeds kan komen. Mensen koppelen de Bijlmer nog steeds aan criminaliteit. Maar ondanks dat stigma bleek er toch hoop voor mij. Ik zing dat zo:


‘Ooh yeah, I just tell ‘em hallelujah, uh.

How did he do that?

Didn’t end up on the news, yeah, oh.’


Ik was dus niet gedoemd om als crimineel in het nieuws te komen (wat veel mensen verwachten), maar kon iets veel mooiers worden. ‘We are all destined for greatness’, dat geloof ik.


Zo geloof ik ook dat de omstandigheden van nu niet alles zijn. Ik geloof dat uit deze periode uiteindelijk iets moois zal groeien. Er is hoop!
Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je