Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Het vertrouwen van: Arjen Boersma

Het vertrouwen van: Arjen Boersma

Door: Bas van der Graaf

Bas van der Graaf is dominee en begeleidt tal van vernieuwingsprojecten binnen de Protestantse Kerk van Amsterdam.

Hoe houd je vertrouwen in onzekere tijden? In onze rubriek ‘Het vertrouwen van’ geven Amsterdammers antwoord op die vraag.

Wie ben je?

Ik ben Arjen Boersma (35) en woon samen met mijn vrouw Maria en dochter Eva in de leefgemeenschap Westerwijk in de Baarsjes. Ik ben zelfstandig organisatieadviseur op het gebied van planning in de zorg en eHealth.

Maak je je ergens zorgen over?

Ik maak me eigenlijk vooral zorgen over anderen, niet zozeer over mezelf. Het raakt me om te zien hoe allerlei ouderen of zelfs stervenden in isolement raken. Maria en ik koken voor een oude dame uit onze gemeenschap. Wij zijn zo’n beetje de enigen die zij in een week ontmoet. We hebben van nabij ook twee sterfgevallen meegemaakt. Het is moeilijk om mee te maken dat de mogelijkheden om afscheid te nemen zo beperkt zijn geworden. Ook mensen in rouw dreigen in een isolement te raken. Ik denk soms dat we met hoe we omgaan met alle maatregelen meer kapot maken dan nodig is. Dat houdt me erg bezig.

Waar put je hoop en vertrouwen uit?

Ik ben om te beginnen heel blij dat we een betrouwbare overheid hebben, die maatregelen neemt waar ik vertrouwen in heb. Dat is heel basaal, maar heel belangrijk, merk ik.

Verder geloof ik niet dat crisis een straf van God is, maar wel een kans die hij ons geeft om dingen anders te gaan doen. Ik vind het mooi om te zien dat er zoveel nieuwe dingen gebeuren, zeker ook in het omzien naar elkaar. Ik geloof steeds meer dat God in en door mensen werkt – alle mensen! Er komt veel goedheid in mensen naar boven. In die zin heeft Rutger Bregman met zijn boek ‘Alle mensen deugen’ wel gelijk denk ik.

Hoe geef je dat vertrouwen vorm?

Ik ben vooral heel praktisch ingesteld. Het belangrijkste wat ik, samen met Maria, probeer te doen is: een stapje extra proberen te zetten voor kwetsbare naasten. Ik noemde al even die dame waar we eens per week voor koken, dat doen we ook nog voor iemand anders. Dat is goed om te doen.

Verder probeer ik er bewust aan bij te dragen de verspreiding van het virus in te dammen. Dat betekent: bewuste keuzes maken over wat ik wel of niet doe, steeds het grotere belang voor ogen houden.

Voor mijn geestelijke leven waren de gezamenlijke avondgebeden in onze gemeenschap altijd oplaadmomenten. Die momenten mis ik heel erg. Wat er voor in de plaats is gekomen? De momenten thuis, aan tafel, met Maria en onze dochter Eva van 2 hebben zich verdiept. Daar lezen we verhalen uit de bijbel, we staan er bij stil, we praten erover, we bidden. Er is rond die momenten meer rust in de dag gekomen, een zekere onthaasting. Dat doet me heel goed.


Wat is de vrucht van je vertrouwen?

Ik ervaar best heel veel rust op dit moment. Die rust is geen gelatenheid trouwens, maar echt een vorm van vertrouwen. Die rust geeft me ruimte, om te doen wat gedaan moet worden. Om me juist nu niet gek te laten maken, maar erop te vertrouwen dat het goed komt.

Het voedt me ook in de hoop dat veel van de goede dingen die nu ontstaan en gebeuren, hierna ook zullen blijven. Dat is dus het spiegelbeeld van waar ik mee begon: misschien maken we teveel dingen kapot met hoe we omgaan met onze maatregelen, maar er zullen ook weer nieuwe dingen voor in de plaats komen. Daar geloof ik in.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je