Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Het vertrouwen van: Aline van de Watering

Het vertrouwen van: Aline van de Watering

Door: Bas van der Graaf

Bas van der Graaf is dominee en begeleidt tal van vernieuwingsprojecten binnen de Protestantse Kerk van Amsterdam.

Hoe houd je vertrouwen in onzekere tijden? In onze rubriek ‘Het vertrouwen van’ geven Amsterdammers antwoord op die vraag. Deze keer Aline van de Watering: een alleenstaande moeder uit De Baarsjes.

Wie ben je?

Ik ben Aline van de Watering (32) en ik woon samen met mijn zoon Johannes (2,5) in De Amsterdamse Baarsjes. We hebben 60m2 en een gedeelde slaapkamer. De studie sociologie rondde ik járen geleden af, en sindsdien ben ik zoekende naar hoe ik professioneel een bijdrage kan leveren aan de samenleving. Vooralsnog doe ik dat dankzij een uitkering als alleenstaande moeder, freelance projectmanager bij Stadsdeel West en met de ambitie om journalist te worden.


Waar maak je je zorgen over?

Als ik, egoïstisch, bij mezelf begin, dan denk ik aan de angst om het niet goed te doen als moeder. Toen ik zwanger raakte dacht ik: zoveel mensen zijn al moeder geweest, ik kan dat ook. In de praktijk blijk je dan gewoon heel veel kennis niet te bezitten en niet te weten hoe dingen moeten. Dat viel me tegen. Ik vond het ook gek dat die kennis niet natuurlijkerwijs wordt overgedragen. Nu pas komt er echt ruimte voor de liefde, heb ik het gevoel.


Er zijn natuurlijk ook grote zorgen. Over de wind, die de laatste jaren toeneemt, alsof de natuur boos is en terugslaat. We zorgen gewoon niet goed voor de natuur. Het zorgelijkst vind ik dat mensen zo lelijk doen tegen elkaar. Er lijkt sinds de tijd van de Bijbel, die ook vol verhalen staat over mensen die lelijk doen tegen elkaar, niet veel verbetering te zijn gekomen.


Waar put je vertrouwen uit?

Na mijn studie sociologie – een studie die ik vreselijk vond, omdat het zo weinig praktisch is en weinig bijdraagt – belandde ik in allerlei baantjes die het niet waren. Ik ging aan ‘soul searching’ doen. Ik werd in dat proces gesterkt in het vertrouwen dat het met mezelf op de een of andere manier wel goed zou komen. Ik leerde van mezelf te accepteren dat ik ook een sombere kant heb, misschien wel 50% van wie ik ben. Ik leer beide kanten in mij steeds meer te omarmen.


Of het met de grote wereld ook goed komt vind ik moeilijker te geloven.


Hoe geef je je vertrouwen vorm?

Een moeilijke vraag. Het begon er mee dat ik steeds meer in mijn eentje dingen ging ondernemen, wandelen, ‘zijn’. In die terugtrekkende beweging maakte ik op een nieuwe manier contact met anderen en leerde ik om me open te stellen. Ook voor dingen die op mijn pad kwamen.


Dat vertrouwen is in de loop van de tijd gegroeid: dat ik open mag staan voor wat op mijn pad moet komen. En het dan ook gewoon doen, ook – of juist! – als dat tegen de stroom in gaat. Dat heb ik ook altijd bij me gehad: doen wat anderen juist vreselijk vinden. Mijn hele omgeving vindt de kerk belachelijk, maar ik wilde weten wat daar te vinden was; en vond er veel. Is dat eigenzinnig? Tegendraads? Ik heb in elk geval een drang om tegen de stroom in te zwemmen. Dat vinden mensen natuurlijk ook vaak lastig bij me. Die eigenzinnigheid brengt me veel, maar heeft ook een prijs.


Ik ben ook wel van de actie. Ik had opeens een goed idee: ‘Heb je ff’? Bedoeld om het rapen van zwerfafval te stimuleren. Het stadsdeel ondersteunt dat idee. Of dat nou voortkomt uit mijn vertrouwen dat de wereld toch een beetje beter kan worden? Misschien, maar ik vond het vooral een goed idee!


Wat is de vrucht van dat vertrouwen?

Ik moet hier echt over nadenken, het is voor mij geen ‘normale vraag’ waar ik dagelijks bij stilsta. Ik wil zeggen: de vrucht van het vertrouwen is vertrouwen. Rust denk ik ook. Misschien kan ik het zo zeggen: dat er altijd mogelijkheden zijn om buiten de gebaande paden nieuwe dingen te doen. Daarvoor is vertrouwen het startpunt. En wie weet kan ik daar af en toe voor anderen een voorbeeld in zijn.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je