Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij Herdenkingsdienst corona | 31 mei, 12.00 uur

Herdenkingsdienst corona | 31 mei, 12.00 uur

Door: Tim Vreugdenhil

Tim Vreugdenhil is oprichter van Citykerk en heeft als stadspredikant van Amsterdam de opdracht bij te dragen aan bezinning en debat in de stad.
Foto door BBC Creative.

Terug naar 'het nieuwe normaal'. Maar hoe zorgen we dat de slachtoffers niet worden vergeten? De Protestantse Kerk houdt een speciale herdenkingdienst, waarbij ook ‘burgermoeder’ Halsema aanwezig is.

Na ontkenning, angst en boosheid willen we weer door met ons leven. Terug naar school of kantoor, je (o)ma in het verzorgingstehuis een dikke knuffel geven, het terras op met vrienden en weer naar de sportschool. ‘Back in control’, want dat zijn we momenteel niet. Een logisch vervolg op een crisis als deze. Maar er komt daardoor ook steeds minder aandacht voor de slachtoffers en hun nabestaanden ...


Coronapatiënten sterven nu in grenzeloze anonimiteit. Behalve naasten en de zorgprofessionals kent niemand hun naam of gezicht. Straks hebben we in Nederland zes- of zevenduizend anonieme doden en hebben we niet meer gedaan dan 1 minuut stilte en klappen voor de zorgverleners. Trauma-expert Berthold Gersons roept daarom op om een dag van nationale rouw te houden (De Volkskrant, 8 mei 2020). “Corona wordt misschien niet als een ramp beleefd, maar herdenk alle slachtoffers van corona. We zouden meer stil moeten staan bij de overledenen. Haal ze uit de schaduw. Zodat iedereen beseft dat we dit met elkaar moeten doen.”


Mensen moeten het gevoel houden dat we er samen voor staan. Die aandacht kun je creëren door te herdenken of door rituelen. En dat is precies wat de Protestantse Kerk Amsterdam op zondag 31 mei gaat doen. Op deze Pinksterzondag houden we een korte online-herdenking, waarbij we stilstaan bij de overledenen en zieken van corona en denken aan hun familieleden en de zorgprofessionals die met deze ingrijpende situaties worden geconfronteerd. Om 12.00 uur luiden alle kerken in Amsterdam eerst 4 minuten hun klokken als hoorbaar teken van medeleven. Daarna spreekt ‘burgermoeder’ Femke Halsema ons Amsterdammers toe. De predikanten Tim Vreugdenhil en Bas van der Graaf leiden vanuit de Westerkerk deze bijzondere dienst. Tim: “Het is tijd om te bedenken dat er concrete mensen en situaties achter de cijfers zitten. Zelf liet ik me in de afgelopen maanden een paar keer bijpraten door een intensivist uit het OLVG. Ook al liep ik niet over de COVID-19-afdeling, ik had daardoor veel meer gevoel voor de enormiteit van de crisis en de waanzinnige inspanningen. Alleen al in dit ziekenhuis.”


De speciale coronaherdenkingsdienst is zo samengesteld, dat deze ook voor mensen die niet(s) (zo veel) met de kerk hebben een moment van troost en herdenking biedt. Tim: “Wat ons verbindt is dat we allemaal mensen zijn. Dat onze ziel gevoelig is. En dat tijd, woorden, muziek en rituelen – mits goed gebracht en gedoseerd – kunnen helpen.” Naast herdenken blikken we ook voorzichtig vooruit naar ‘het nieuwe normaal’ in Amsterdam. De dienst is op 31 mei vanaf 12 uur te volgen via de website van Protestants Amsterdam.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je