Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij De wereld ná corona: tips om duurzaam boodschappen te doen

De wereld ná corona: tips om duurzaam boodschappen te doen

Door: Willemien van Berkum

Willemien van Berkum, dominee en pionier in Amsterdam.

Na een bezoek aan een boerderij besloot de man van Willemien geen vlees meer te eten. Heftig, dacht ze. Maar het viel mee. Tips en ervaringen van een theoloog die af en toe nog wel een biefstukje lust.

Nu de versoepeling van de maatregelen rond corona zijn doorgevoerd en veel mensen alweer terug naar de normale situatie verlangen, geven wij juist ruimte aan gedachten over hoe het toch anders kan na deze crisis. Welke lessen trekken we uit deze gezondheidscrisis? Hoe verhoudt zich ons nieuwe gedrag tot andere problemen, zoals de Klimaatcrisis en de economische crisis? Spirituele antwoorden die een positieve insteek hebben om na corona bewuster en soms anders te gaan leven.

Vandaag: tips om duurzaam boodschappen te doen.


In januari waren mijn man Alexander en ik op vakantie en we bezochten een educatief themapark, gericht op (boerderij)dieren. Verschillende koeienrassen werden geshowd en er werd verteld wat de kracht van elk ras was. Het ene ras gaf veel melk, het andere ras lekker mals vlees, weer een ander ras werd vooral voor leer gebruikt. Sommige koeien werden vooral ingezet bij het bewerken van oneffen land. Ook over andere dieren zoals geiten, schapen, varkens, paarden en honden leerden we veel. Na afloop was Alexander geschokt dat de dieren alleen maar werden besproken vanuit hun nut voor mensen. Als je het themapark moest geloven had geen enkel dier waarde in zichzelf, ze waren alleen maar waardevol omdat ze voorzagen in een behoefte van mensen. Kort daarna kondigde hij aan geen vlees meer te willen eten en even later veranderde dat naar een nog strikter dieet: zoveel mogelijk dierlijke producten vermijden.


Gezonder eten

Pfoe, die zag ik niet aankomen! Ik geniet best van een maaltijd zonder vlees. Een lekkere pasta met geitenkaas, of een curry met noten. Maar om helemaal geen dierlijke producten meer te eten? Ik dacht dat ik het niet vol zou houden. En is dat ook niet heel ongezond? Maar natuurlijk wilde ik Alexander ter wille zijn en dus verdiepte ik me in veganistisch eten. En het valt me alles mee. Ik heb nieuwe recepten leren kennen. Heerlijk! Ineens eten we ook een stuk gezonder, want we eten automatisch meer granen, vezels en groenten, een mooie bijkomstigheid. Ik kwam er ook achter dat ik (bijna) alle noodzakelijke vitaminen en mineralen ook binnen krijg door niet-dierlijke producten. Dus eten we nu volop peulvruchten, noten, zaden en pitten en een variatie aan groenten. Zelf geniet ik nog steeds van yoghurt bij het ontbijt, terwijl manlief intussen sojayoghurt eet. En al mijn favoriete recepten voor koekjes en gebak gaan ook niet de prullenbak in, die blijf ik gewoon gebruiken, aangevuld met lekkere veganistische brownies, mjammie! Eigenlijk valt het me alles mee. En af en toe, als ik buiten de deur eet, eet ik een stukje vlees en ik geniet er extra van.


Geen centje pijn!

Voor Alexander was dierenwelzijn en de waarde van dieren de motivatie om veganistisch te willen leven. Ik kwam erachter dat het ook nog eens heel duurzaam is. Op de website van het voedingscentrum las ik dat 20-35% van alle uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van de productie van ons voedsel. Ook al is vlees maar een van de onderdelen van wat we verdeeld over een dag eten, meer dan de helft van die uitstoot hangt samen met de vlees- en zuivelconsumptie. Om een kilo vlees te produceren is gemiddeld vijf kilo plantaardig voedsel nodig. Al dat voedsel heeft water nodig om te groeien en moet vervoerd worden. Omwille van de duurzaamheid en het spaarzaam omgaan met grondstoffen eet ik daarom met plezier minder vlees en zuivel. De productie van granen, peulvruchten en groenten kost veel minder grondstoffen! Dit is een makkelijke manier om zonder een centje pijn mijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Ik kan het iedereen aanraden. Neem eens een kijkje op websites als www.veganchallenge.nl en je vindt allerlei recepten om je verder te helpen. Eén of twee dagen per week zonder vlees scheelt al zoveel! Kan je echt geen dag zonder vlees? Kies dan wat vaker voor kip, want van alle vleessoorten heeft kip de laagste klimaatbelasting.


Niet altijd perfect

Vaker plantaardig eten is de grootste stap naar een duurzaam eetpatroon die je kan zetten. Maar het is niet de enige. Hieronder nog een paar tips om duurzaam boodschappen te doen:

  1. Kies vaker plantaardig, maar dat schreef ik hierboven dus al…
  2. Kies zoveel mogelijk voor eten dat niet is ingevlogen vanuit het buitenland. Hoe korter de reis die producten hebben afgelegd, hoe minder grondstoffen er besteed worden aan brandstof en koeling.
  3. Kies voor verse seizoensgroenten en –fruit. Dit maakt lokaal kopen gemakkelijker, maar voorkomt ook dat energie en verpakkingsmateriaal verloren gaat aan het conserveren van groente en fruit.
  4. Kies vaker onbewerkt eten, ga voor verse producten. Vers is sowieso gezonder, maar al die fabrieksbewerkingen kosten ook nog eens veel energie en water! Minder snacken is dus niet alleen goed voor de lijn, maar ook voor je ecologische voetafdruk.
  5. Ga voedselverspilling tegen. Gemiddeld gooien we in Nederland per persoon 34 kilo eten per jaar weg en spoelen we 45 liter drinken door de gootsteen. Jammer van alle moeite die is gedaan om het te produceren! Kijk hoe je producten het best kunt bewaren. Kom niet in de verleiding om van versproducten meer te kopen dan je nodig hebt. En houd je een restje over? Bewaar het voor de volgende dag, of verwerk het bijvoorbeeld in een soep.


Zomaar een paar tips, hopelijk kun je er wat mee. Wees vooral niet te streng voor jezelf. Iedere kleine stap, elke duurzame keuze is er één. Terwijl ik dit schrijf open ik een doos met liga’s. Ik scheur het plastic open en ben blij dat de koekjes mijn honger tot het avondeten stillen. Tja, die appel die ik in een stoffen zakje uit de winkel meenam is duurzamer, maar ja, je kan niet perfect zijn, toch?!Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je