Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij De wereld ná corona: liefdevolle zorgzaamheid voor de natuur

De wereld ná corona: liefdevolle zorgzaamheid voor de natuur

Nu we stap voor stap terug gaan naar 'normaal', denkt Willemien juist steeds meer aan hoe het anders kan. Wat nemen we mee uit de lockdown dat goed was? Welke lessen trekken we uit deze crisis?

Nu de versoepeling van de maatregelen rond corona zijn doorgevoerd en veel mensen alweer terug naar de normale situatie verlangen, geven wij juist ruimte aan gedachten over hoe het toch anders kan na deze crisis. Wat nemen we mee uit de lockdown dat goed was? Welke lessen trekken we uit deze gezondheidscrisis? Hoe verhoudt zich ons nieuwe gedrag tot andere problemen, zoals de klimaatcrisis en de economische crisis? Spirituele vragen die een positieve insteek hebben om na corona bewuster en soms anders te gaan leven. Keep the faith blijft ons motto!


Liefdevolle zorgzaamheid voor de wereld

De afgelopen jaren ben ik me steeds meer gaan oriënteren op een duurzaam leven. Vlak voor de coronacrisis in Nederland uitbrak was ik begonnen met een uitdaging om mijn afval te verminderen. Helaas gooide de crisis roet in het eten. Mijn coffee-to-go mocht ineens niet meer mee in mijn zelf meegebrachte beker, in de supermarkt werden groentes vaker dan voorheen weer in plastic verpakt en in plaats van bij verschillende winkels te struinen beperkte ik me tot de dichtstbijzijnde supermarkt.


Wel gaf de crisis me de tijd om te reflecteren. Nu het leven weer enigszins terug naar ‘normaal’ gaat hoop ik ook de zoektocht naar een duurzaam leven voort te zetten. In mijn vorige blog gaf ik een eerste aftrap en deelde ik de drie basisprincipes van de zero-waste/less-waste beweging. De komende weken neem ik jullie mee in mijn motivatie, overwegingen en strubbelingen als het gaat om een duurzaam leven. Dit keer deel ik graag wat van mijn motivatie en hoe ik in mijn zoektocht geïnspireerd ben door christelijke waarden.


Verantwoordelijk voor de wereld

Klimaatverandering is een hot item. Discussies over CO-2-uitstoot, stikstofuitstoot door onder andere boeren en door vliegschaamte hebben we het de afgelopen jaren voorbij zien komen. We lezen rampberichten over gekapte regenwouden, aardbevingen, overstromingen en droogte, die vaak te maken hebben met menselijk handelen. Maar tijdens de lock-down zagen we ineens foto’s voorbijkomen van heldere wateren en tabelletjes over schone lucht. Het voelde alsof de natuur een adempauze kreeg. In deze blog deel ik graag de overtuiging dat we als mensen een verantwoordelijkheid hebben voor de wereld om ons heen. Het is één van mijn drijfveren om bewust na te denken welke impact mijn gedrag heeft op de natuur.


Liefdevolle zorgzaamheid

Voor mijzelf begint dit verantwoordelijkheidsgevoel bij de Bijbel, waarin na het scheppingsverhaal de mens gezag krijgt over de wereld om hem heen. Het scheppingsverhaal vertelt hoe blij God met de wereld is. De natuur heeft niet pas waarde als ze nuttig is voor mensen. Ze heeft waarde in zichzelf. Al voor er sprake is van mensen wordt er in de Bijbel gezegd dat de planten en de dieren, elk op hun eigen manier goed, waardevol zijn. Planten en bomen, kruipende dieren, vliegende dieren, het zeeleven, de zoogdieren - alles was heel goed en mooi. En nadat dat verteld is, vertrouwt God de wereld toe aan de mens. Hij vertrouwt ons iets toe wat hij met liefde gemaakt heeft, waar hij iets van zichzelf in heeft gelegd. Hij geeft de mensen de opdracht om over de wereld te heersen, te regeren. Door de rest van de Bijbel heen wordt duidelijk hoe we dat kunnen doen. Het gaat niet om onderdrukking, uitbuiting of om gebruik voor eigen gewin en plezier. Het gaat om een liefdevolle zorgzaamheid, die gericht is op het goede, op bloei, op in stand houden. De aarde is dus geen eigendom van de mens, zelfs niet als je iemand betaald hebt voor het stuk land dat je bezit. Zelfs niet als je de plant gewoon in de winkel gekocht hebt. Ik als christen geloof dat de wereld van God is. Wij mogen haar gebruiken, maar de eigenaar blijft God en daarom moet je zorgvuldig met de wereld omgaan. Op een manier die past bij de liefde die God in de wereld heeft gelegd.


Verandering van wereldbeeld

Ook als je niks hebt met God en de Bijbel kan je hopelijk wel iets met de gedachte dat de natuur haar eigenheid heeft. In het moderne denken hebben we de mens centraal gezet. Maar we doen dieren en planten geen recht als we hen alleen zien als hulpbron, als dingen die nuttig kunnen zijn voor mensen. Het is tijd voor een verandering van wereldbeeld.

Eeuwen geleden brachten de denkbeelden van Galilei een grote schok teweeg: de zon en het heelal draaiden niet om de aarde, maar de aarde draaide om de zon. De aarde, onze woonplaats was blijkbaar niet het middelpunt van alles. Zo’n verschuiving is nú ook nodig. De mens is niet het middelpunt van alles. De mens is onderdeel van de natuur en alle andere dingen in de natuur hebben ook hun eigenheid en waarde. Om het christelijk te zeggen: God heeft een relatie met de hele wereld, niet alleen met mensen.


En daarmee gaat mijn motivatie verder dan alleen verantwoordelijkheidsgevoel. Op alleen plichtsbesef of verantwoordelijkheidsgevoel kan je het lang volhouden, maar het is niet genoeg. Mijn veranderde leefstijl is een logisch gevolg van de liefde van God voor de hele schepping, mens en natuur.


Iets van die liefde en verwondering ervaar ik ook als ik een eeuwenoude boom zie, die in zijn takken ruimte geeft aan tientallen vogels en duizenden insecten. Of als ik kijk hoe de zonsondergang de lucht rozerood kleurt, of als ik me realiseer hoeveel leven er in de oceaan is. Zoveel dieren, zoveel planten, we hebben er zelfs nog maar een fractie van ontdekt en een naam gegeven.


Mens geen middelpunt

Zoals je ziet hangt de overtuiging dat wij allemaal persoonlijk een verantwoordelijkheid hebben naar de wereld waar we deel van uitmaken samen met de gedachte dat de aarde goed en waardevol is en bescherming verdient. Het hangt samen met het idee dat de mens niet het middelpunt en hoogtepunt van de natuur is, maar er onderdeel van is. In een van de volgende blogs hoop ik meer te vertellen over een andere rode draad die deel uitmaakt van mijn motivatie: die van een sober leven, genieten van genoeg. Maar eerst de volgende keer een meer praktische blog over ons voedsel. Welke duurzame keuzes kun je maken als het gaat om je eten? Dat is nog een hele zoektocht!Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je