Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij De ogen van een kind

De ogen van een kind

Bron: Protestantse Diaconie Amsterdam

Foto: Skitterphoto

Corona door de ogen van een kind. Hoe beleeft Otis (7 jaar) deze crisis? Een mooie spirituele column mét aandoenlijk filmpje!

Een van de mooiste films die ik ken, is ‘La vita e bella’ – een verhaal dat gesitueerd is in een Duits concentratiekamp, waar een vader en zijn zoontje worden opgesloten. Om het vol te houden, doet de vader alsof ze in een groot spel terecht zijn gekomen waar ze punten kunnen verdienen met opdrachten als: stil zijn op gevaarlijke momenten en niet zeuren over honger. Het jongetje is bloedfanatiek want hij weet dat hij bij duizend punten een tank krijgt; iets wat uiteindelijk ook echt gebeurt als hij bij de bevrijding door de geallieerden op hun voertuig wordt gehesen.

Toen de coronacrisis in Nederland in al zijn ernst losbarstte, moest ik soms aan deze film denken. En nee, dit leed staat niet in verhouding tot het onnoemelijke leed van de Holocaust. Maar ik betrapte mezelf op een soortgelijke strategie als de vader. Zo deden mijn zoon van 7 en ik het mondkapjesspel: wie als eerste tien exemplaren in het straatbeeld had geteld kreeg een punt. Daarmee werd het, ook voor mij, meteen een stuk lichter om door de stad te fietsen. Hij mocht nog gewoon naar school, vanwege onze vitale beroepen, en zou met 6 kinderen verspreid over een aula les krijgen. Ik maakte me zorgen over de saaiheid ervan, maar hij kwam op dag één stralend naar buiten uit ‘mini-school’ en vertelde dat hij nog nooit zo rustig zijn sommetjes had kunnen maken.

Terwijl ik schichtig op nos.nl de doden telde en me verlamd voelde door de apocalyptische toekomstvoorspellingen, werd er een tekening onder mijn neus geduwd: een groen mannetje met schele ogen. “Hij hep coronaa”, stond eronder. Dit was en is voor mij het beste medicijn om met deze moeilijke periode om te kunnen gaan. En dat deed me weer denken aan deze prachtige tekst van Huub Oosterhuis die iedereen, met of zonder kinderen, juist nu ter harte kan nemen:


Wek mijn zachtheid weer.

Geef mij terug de ogen van een kind.

Dat ik zie wat is - en het licht niet haat.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je