Keep the Faith

Jouw online gids in onzekere tijden

Afbeelding bij 5 lessen in kanskracht

5 lessen in kanskracht

Bron: Martijn Horsman

Foto: Amsterdam Economic Board

Op 11 juni gingen econoom Barbara Baarsma en stadspredikant Tim Vreugdenhil met elkaar in gesprek over kanskracht: waar liggen kansen en hoe pak en verbind je die? Hier de 5 inzichten uit de webinar.


1. Creëer ontmoetingen

Amsterdammers worden extra hard geraakt door de crisis. De afgelopen jaren is Amsterdam (samen met Eindhoven) economisch veel harder gegroeid dan de rest van Nederland. Door de coronacrisis wordt juist Amsterdam nu extra hard geraakt. Dat heeft te maken met de economische sectoren die in Amsterdam sterk zijn en ook met het feit dat de stad zoveel zelfstandigen kent. Maar het heeft ook te maken met het feit dat juist de dingen waar Amsterdam sterk in is, nu wegvallen: nieuwe ideeën ontstaan door geplande en spontane ontmoetingen middenin een rijk cultureel en uitgaansleven. En juist dat ligt nu plat ... Dus zodra het weer kan: creëer ontmoetingen.


2. Digitaliseren móét je leren!

Wie onvoldoende gedigitaliseerd is, staan niet met 5-0 maar met 10-0 achter. In de afgelopen maanden is gebleken dat bedrijven die niet geïnvesteerd hebben in digitalisering nu in de problemen komen. Dat geldt uiteraard ook voor individuen. We wisten het al, maar de coronacrisis heeft dit versterkt. Dus: digitaliseer!


3. Accepteer dat je geen controle hebt

Volledige controle is een illusie. De huidige crisis heeft dat maar weer aangetoond. Je kunt denken alles op orde te hebben, maar er kan zo maar een ramp gebeuren in de maatschappij of in je persoonlijk leven. Actief accepteren helpt juist om de veranderingen goed te doorstaan. Wat je overkomt is niet een noodlot, maar biedt mogelijkheden.


4. Plan ‘nadenktijd’

Barbara zelf plant elke week een paar uur in om na te denken. Dat is geen luxe maar noodzaak! Ze staat daarmee in een oude traditie die de nadruk legt op ‘sabbat’, rust. Vanuit die rust ben je doelmatiger en opener. Stel in je nadenktijd vragen als: wat wil ik bereiken? Ben ik nog op het juiste spoor? Wat heb ik nodig? Hou zou iemand anders mij kunnen helpen? Hoe kan ik iemand anders helpen?


5. Investeer in ontwikkeling en houd grip

Beleidsmakers bij de overheid denken in termen van koopkrachtplaatjes: hoe zorgen we met slim beleid dat mensen er financieel niet op achteruit gaan? Maar die plaatjes zijn een illusie. En onpersoonlijk. Bovendien is persoonlijk geluk niet direct afhankelijk van het inkomen. Denk daarom liever in kanskracht: de mate van grip die je in leven hebt. Niet in de zin van ‘volledige controle over de omstandigheden’. Maar over het vermogen om je aan te passen aan veranderende omstandigheden. Wie het gevoel heeft grip te hebben is gelukkiger. Investeer dus in je eigen ontwikkeling: fysiek, mentaal én professioneel.


Econoom Barbara Baarsma voert al langere tijd een pleidooi om te denken in termen als ‘kanskracht’ in plaats van koopkracht. Het bevorderen van kanskracht vindt zij een opdracht voor de overheid. Maar het is net zo goed een uitdaging voor bedrijven en individuele mensen. Als directievoorzitter van Rabobank Amsterdam zet ze die visie in daden om. Barbara is hoogleraar economie aan de UvA. Met haar talent om de dingen helder uit te leggen, is ze een veelgevraagd expert in programma’s als Pauw, Jinek en De Wereld Draait Door.


Bekijk hier de hele webinar terug.Meer in Amsterdam

Wekelijkse update ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week de nieuwste berichten in je mailbox.

Vul een geldig email adres in.

Nee, dank je